Spel met materiaal.

In mijn atelier kun je werken met gemengde technieken op papier zoals houtskool in combinatie met notenbolsterinkten en zachte- en oliepastels. Graag moedig ik je aan te experimenteren èn te kijken naar en genieten van wat het materiaal zelf doet. Het werk ontstaat in wisselwerking tussen jou en het materiaal! Cursiste Francien zegt hierover: 'Als ik zie wat de materialen met elkaar doen word ik helemaal blij van binnen!'     

Over kijken...en zien! Na een workshop buitenschetsen is een veel gehoorde opmerking van de deelnemers: 'Ik kijk nu heel anders naar het landschap, ik zie veel meer!' Zo kijken is voor mij een manier van leven geworden, met aandacht voor ' Grote kleine dingen, en andersom' zoals Martin Bril * dat zo mooi benoemde.  

 

Kerstvakantie 2018

Een Kleed van Verbinding schilderen in aquarelverf

2 middagen van 13.00 tot 16.00

In het boeddhisme dragen de monniken een meditatiekleed dat bestaat uit vele kleine stukjes stof die aan elkaar zijn genaaid. Elk stukje stof is individueel én deel van een groot geheel. De kwaliteit van elke stukje draagt bij aan de kwaliteit van het geheel. Hoewel het maken van een kleed van verbinding in aquarel  in de eerste plaats een oefening is in kleurmengen en opbrengen, kom je bovengenoemde onmiddelijk tegen: geheel, grenzen, invloed op elkaar. Na afloop heb je na een kleed wat je herinnert aan het geheel waarvan jij deel uit maakt. 

Tijdens de eerste middag leer je kleuren mengen met aquarelverf. Vanuit de drie primaire kleuren rood, geel en blauw leer je secundaire en tertiere kleuren mengen. Ook grijzen en zwart! Met de gemaakte tonen leer je vierkante vakjes in te schilderen als egale toon, maar ook ervaar je het in elkaar lopen van de verf. Je maakt kennis met eigenschappen van aquarelverf zoals schifting en kleurdekking. Ook wordt laag over laag gewerkt. 

Tijdens de tweede middag maak je je kleed. Hierin gaan we ook kijken naar de gevoelswaarde van kleur en kleurwerking. Wat doet het kleed met jou?

Data waarop ik deze twee workshops kan geven zijn vr.28, za.29 december, 3/4 januari.

Wil je bij aanmelding graag alle data opgeven waarop je kunt! Dan kan ik er groepjes van vormen. Let op, het betreft dus 2 middagen van 3 uur.

Kosten 70 euro, inclusief materiaal en koffie/thee bij minimaal 4 deelnemers. Anders gelden de tarieven van privé/duo/trioles, respectievelijk 120/100/80 euro p/p. Zou je bij je aanmelding óók graag willen vermelden in welke samenstelling(en) je deze lessen wilt volgen?Aanmelding kan per ommegaande en is definitief wanneer je het bedrag hebt voldaan op  NL23INGB0003669989 tnv J.R Pees.

 

 

'Grote kleine dingen'* Cursus meditatief tekenen naar waarneming.

Leren kijken en verstillen tijdens het kijken/tekenen staat voorop in deze cursus. Langzaam mag je het resultaat loslaten en je ogen en hart openen voor je onderwerp. Het wonderlijke is: hoe meer je de tekening los kunt laten, hoe meer de tekening in overeenstemming is met hetgeen je ziet en hoe meer je gaat zien.

De cursus is gebaseerd op "Zen tekenen, zen zien" waarvan Frederick Franck de grondlegger was in Nederland; de methodes van Betty Edwards waarin wordt gespeeld met de wisselwerking tussen de linker en rechter hersenhelft èn ervaring uit mijn eigen lespraktijk van alweer 15 jaar! 

Onder meer blind-contourtekenen is een terugkerende oefening. Hierin volgt je tekenhand je ogen zonder dat je naar je tekening kijkt, onderstaand oefeningen uit het schetsboek van cursiste Iris. 

  Je tekent kleine voorwerpen. Na het tekenen van de contour volgt het tekenen van de binnenlijnen van je onderwerp. Ook leer je je onderwerp met schaduw uit te werken in kleurpotlood of gewassen tonen met inkt en of aquarel.

In mijn ruime en lichte atelier heb je een eigen plek waar je niet wordt afgeleid door hoe de ander werkt. Met ontspannings- en losmaak oefeningen kom je van het alledaagse in de stilte  vankijken/zien/tekenen. 

4 bijeenkomsten van 3 uur, twee wekelijks op vrijdagmiddag van half 2 tot half 5 Graag vraag ik je bij aanmelding aan te geven of je vrijdag-en/of of zaterdagmiddag kunt.  De wijze van aanmelden lees je onderaan deze pagina.Maximaal vier deelnemers kosten 125 euro, inclusief 21% btw, alle materialen, thee. 

 

Privé/duo en trio lessen 2019

Deze lessen zijn interessant voor iets meer gevorderden. Je krijgt les naar je eigen wens, binnen de technieken welke ik kan bieden. Er is veel mogelijk! Zo kun je middels een beamerprojectie in je favoriete landschap tekenen!(zie de foto hierboven) Ook kan er een opstelling worden gemaakt in het atelier waarnaar je werkt.Tot mei kun je dagelijks afspreken smiddags van half twee tot half vijf, met uitzondering van de donderdagmiddag. Je werkt in mijn ruime, lichte en goed geoutilleerde atelier met professionele materialen. Het is voor je werk het meest zinvol een aantal malen te komen. Wanneer je 3 lessen afspreekt is er 10 procent korting, zie onder voor kosten en aanmelding

 

Workshops op speciale locaties, ook op verzoek!

Vanaf mei tot en met oktober zijn er buitenworkshops. Mogelijkheden zijn: Het middeleeuwse kerkje en wierde Oostum, het borgterrein van Ewsum, De Punt van Reide, de waterrijke Onlanden... Graag neem ik je mee naar deze door mij geliefde locaties. Ik werk met kleine groepen van maximaal 8 deelnemers. Hierdoor krijg je veel individuele aandacht. Indien je zelf een groep kunt vormen van minimaal 5 deelnemers, kom ik ook naar een locatie van jullie eigen wens. Een middag lekker werken op een fraaie locatie waarbij je met een fraai resultaat naar huis gaat!

Kosten en aanmelding

3 uur les naar eigen wensen in het atelier: Privéles 65 euro,  duoles 50 euro p/p, trioles 40 euro p/p. 10 procent korting bij aanmelding voor 3 lessen en betaling in één keer.

Workshops op locatie 4 uur les: 50 euro per persoon bij minimaal 5 deelnemers( maximaal 8 deelnemers in de groep)

de tarieven zijn inclusief 21 % btw alle materialen, koffie/thee, lekkers 

Meld je aan via mijn mail joukje.pees@telfort.nl   , vermeld hierbij ook graag je telefoonnummer. Opgave voor zowel de lessen als de workshops zijn definitief wanneer het lesgeld is  voldaan op: NL23INGB0003669989 tnv J.R Pees. Vermeld hierbij de datum welke je les of workshop betreft.