Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan? Vanaf oktober kun je terecht in mijn atelier tot mei 2020.

Wat kan mijn atelier je bieden?

Je kunt privé- duo- of triolessen volgen en workshops in kleine groepen. Mijn specialiteiten zijn houtskolen, aquarel en gemengde technieken op papier. Deze technieken leer je vrij toe  te passen. Je leert risico's te nemen en te genieten van de kadootjes van het materiaal: kijken naar wat de materialen doen tijdens het nat in nat schilderen. Dit proces zijn gang laten gaan en  dan mag jij weer of is het tijd om te stoppen?

Privé - duo - triolessen

Naar waarneming. In deze lessen staan jouw wensen binnen hetgeen ik kan bieden centraal. Vaak komen leerlingen met de wens om vrijer te leren schilderen naar bijvoorbeeld landschap. Hiervoor ben je bij mij op de goede plek. En ook met vragen over perspectief, compositie, diepte in je werk, kleurmengen of iets waar je in je werk in vastloopt. Je onderwerp kun je zelf aangeven. Bijvoorbeeld stilleven, bloemen of model behoren tot de mogelijkheden alsook:

Intuïtief. Je werkt vanuit het materiaal. Muziek, een gedicht of gevoel zijn je inspiratiebronnen. De technieken nodigen uit tot experimenteren, je gevoel en fantasie vrij te laten stromen. Bijvoorbeeld nat in nat schilderen met aquarel, met zachte pastels kleuren mengen en collagetechnieken. 

Hetgeen niet wil zeggen dat naar waarneming tekeken niet ook intuïteif is en bij intuïtief schilderen er geen beelden uit de waarneming in je werk mogen verschijnen!

 

Workshops

Deze verzorg ik in mijn atelier in het Hoornse Meer en op (buiten-) locaties. Ik werk alleen met kleine groepen waardoor je veel aandacht en ruimte hebt om te  schilderen. In de workshops ligt de aandacht steeds op een ander inhoudelijk en/of technisch aspect van het schilderen. Deze probeer ik optimaal op elkaar te laten aansluiten. Bijvoorbeeld bomen schetsen met houtskool= hout met hout weergeven. Water met water weergeven... wie weet volgen aarde met  aarde, vuur met vuur ? Door de kleine groepen zijn de workshops geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Er wordt gewerkt op op schilder/aquarelpapier in het formaat 50 x 65 cm gewerkt.   

Kosten en aanmelding

Privéles 2 uur les 60 euro, duoles 45 euro p/p, trioles 35 euro p/p. Tien procent korting bij aanmelding voor 3 lessen en betaling in één keer.

Workshops op locatie 4 uur les: minimaal 4, maximaal 8 deelnemers. Kosten schilderworkshop 50 euro, tekenworkshop 40 euro.

Workshops in mijn atelier 4 uur les: minimaal 3, maximaal 5 deelnemers. Kosten: kijk bij betreffende workshop.

De deelnamekosten zijn inclusief 21 % btw, alle materialen, koffie/thee, lekkers. 

Voor belangstellenden met een minimuminkomen geeft mijn atelier korting op alle workshops. Neem hiervoor graag per mail contact op.

Aanmelding via joukje.pees@telfort.nl of via deze site, vermeld hierbij graag je telefoonnummer en emailadres. Je aanmelding is definitief wanneer het lesgeld is voldaan op: NL30 INGB 0795 2873 48 tnv J.R Pees.  Vermeld hierbij graag de datum van je les.

Per email ontvang je van mij een bevestiging of de workshop doorgaat, daarna is het prettig wanneer je het lesgeld, indien je dat nog niet hebt gedaan, binnen 14 dagen voldoet. Wanneer de les niet doorgaat wordt het betaalde teruggestort.

 

Actuele workshops voorjaar 2019

Boven:Werk en tekenhand van cursiste Boudien tijdens workshop bomen en restvormen op Borgterrein Ewsum bij Middelstum. Boudien is stevig aan het werk gezien de houtskoolsplinters die rondvliegen.. en zie dat de muis van haar tekenhand een onmisbaar stuk gereedschap is! Onder: sfeer en vormen in het pinetum van de Hortus Botanus in Haren.

Bomen in Hortus Botanicus Haren.

Houtskool op aquarelpapier 50x65 cm en...

Fotografie!

Zaterdagmiddag 1 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Kosten 40 euro p/p, vermeerderd met 8.50 toegang indien je geen jaarkaart( 19,50) hebt voor de Hortus. Gratis toegang voor Stadspashouders. Deze workshop heeft nog enkele plaatsen vrij.

Met een kleine groep neem je plaats tussen de indrukwekkende bomen in het arboretum van de Hortus botanicus in Haren. Je laat je inspireren door de vormen, de kracht en de sfeer. Houtskool is heel geschikt voor dit onderwerp. Je kunt er zowel krachtige lijnen als zachte  of harde licht/donker sferen in weergeven.

Aandacht voor compositie en vorm door aandacht voor de restvormen. Oude kleding aantrekken,niet bang zijn voor zwarte handen en...wie weet ontmoet je reebruine ogen als je stil bent.

Notabene! Ook fotografen voor fotografen is dit een interessante workshop. Beide disciplines werken aan compositie, licht-donker en sfeer en krijgen hierover tips en trucs! Leuk om na afloop de resultaten te vergelijken. Ik breng mijn laptop mee om de foto's groter te kunnen bekijken. heb jezelf een tablet , dan is dit nog handiger!

Schilderen met gemengde technieken naar aanleiding van (scheeps) dingen op en rondom schip de Hermes  Zaterdagmiddag 15 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze middag zijn we te gast op Atelierschip de Hermes, van beeldend kunstenaar Bastiaan de Groot. Met olie- en zachtpastelkrijt en notenbolsterinkt ga je lekker los schetsen en schilderen naar aanleiding van scheepattributen, zolas een groot Ankerlicht, of wasgoed aan de lijn! Bij minder goed weer kunnen we in het ruim werken.

Workshops op verzoek Wanneer je zelf een groepje hebt van 3/6 deelnemers kan ik ook op verzoek een workshop organiseren. Zie boven en onder wat o.a. de mogelijkheden zijn!

Ook leuk als kado of teambuilding!

Kijken-zien-tekenen. Meditatief tekenen naar waarneming.

Kijken, zien en verstillen tijdens het tekenen staat voorop in deze cursus. Langzaam mag je het resultaat loslaten en je ogen en hart openen voor je onderwerp. Het wonderlijke is: hoe meer je het resultaat:de tekening kunt los laten, hoe meer de tekening in overeenstemming is met hetgeen je ziet én hoe meer je gaat zien.

De workshop is gebaseerd op "Zen tekenen, zen zien" waarvan Frederick Franck de grondlegger was in Nederland. Ook de methodes van Betty Edwards waarin wordt gespeeld met de wisselwerking tussen de linker en rechter hersenhelft èn ervaring uit mijn eigen lespraktijk zijn aanleiding voor het geven van deze workshop. Het zogenaamde blind-contourtekenen is een terugkerende oefening: je ogen volgen de contour van je onderwerp in uiterst langzaam tempo. Je tekenhand volgt je ogen in hetzelfde trage tempo, zonder dat je hierbij naar je tekenblad kijkt! Op de foto zie je het schetsboek van cursiste Iris, waarin zij contour tekeningen maakte van een schelp, zonder hierbij naar het de tekening te kijken. 

In mijn ruime en lichte atelier heb je een eigen plek waar je niet wordt afgeleid door hoe de ander werkt. Met ontspannings- en losmaak oefeningen kom je van het alledaagse in de stilte van kijken-zien-tekenen.

Deze workshop is geschikt voor beginners , maar ook voor gevorderden een een goede oefening.

 

Kleed van Verbinding: een kleurrijke workshop met aquarelverf! Deel twee 4 mei van 13.00 tot 16.00 uur. Nog 1 plaats vrij! Maximaal 5 deelnemers 80 euro p/p. Minimaal 3 deelnemers  90 euro p/p. 

De workshop is verdeelt over twee middagen. Tijdens de eerste middag leer je veel over aquarel kleuren en technieken zoals gewassen tonen, kleurdekking, kleurschifting, nat in nat, nat over droog, wegwassen van kleur. Tijdens de tweede middag maak je je kleed.

Inspiratie voor deze workshop vond ik in het meditatiekleed van boeddhistische monniken.  Het bestaat uit vele kleine stukjes stof die aan elkaar zijn genaaid. Elk stukje stof is individueel én deel van een groot geheel. De kwaliteit van elke stukje draagt bij aan de kwaliteit van het geheel.

Workshops op bijzondere locaties. Graag neem ik je mee naar door mij geliefde locaties. Hier ga je een middag of ochtend lekker werken waarbij je zeker met een fraai resultaat naar huis gaat!

Zo maar wat mogelijkheden:

Voelbaar Verleden: Frottages maken van de graven en het middeleeuwse kerkje op wierde Oostum.

Monumentale bomen op het borgterrein van Ewsum bij Middelstum

Water en lucht in de Onlanden of op de Punt van Reide... 

 

Tot ziens bij de lessen!