Wat wil je leren?

Kriebelt het al om zelf aan de slag te gaan? Hiervoor biedt mijn atelier verschillende mogelijkheden, privé of in kleine groepen. Mijn specialiteit is het werken met gemengde technieken op papier, houtskool en aquareltechnieken. Ik stimuleer je hiermee op een vrije manier te werken, te durven experimenteren en te genieten van wat de materialen zelf bieden, dat zijn' kadootjes' die je krijgt  van het materaal. 

Wat mag je verwachten van de lessen.

 Duoles stilleven

Privéles: in deze lessen staan jouw wensen centraal. Vaak komen cursisten met de wens om vrijer te leren schetsen en/of schilderen. Hiervoor ben je bij mij op de goede plek. En ook met vragen over perspectief, compositie, diepte in je werk, kleurmengen, iets waar je in je werk in vastloopt. Het onderwerp van de les mag je zelf aangeven, maar het kan ook in overleg met mij. Voor landschapschilders heb ik de mogelijkheid om in een landschap naar eigen wens te werken door middel van een beamerprojectie.  Privé lessen zijn vooral zinvol wanneer je er meer volgt. 

Workshops geef ik in mijn atelier en op buitenlocaties. De groepen zijn klein, maximaal 7 deelnemers, Hierdoor krijg je veel persoonlijke aandacht en heb je alle ruimte om te werken. In de workshops ligt de aandacht steeds op een ander inhoudelijk en/of technisch aspect van het schilderen. Door de kleine groepen zijn ze geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Kosten en aanmelding

Privéles 60 euro, duoles 45 euro p/p, trioles 35 euro p/p. Tien procent korting bij aanmelding voor 3 lessen en betaling in één keer.

Workshops op locatie 4 uur les: minimaal 4, maximaal 7 deelnemers. Kosten schilderworkshop 50 euro, tekenworkshop 40 euro.

Workshops in mijn atelier: minimaal 3, maximaal 5 deelnemers. Kosten: kijk bij betreffende workshop.

De deelnamekosten zijn inclusief 21 % btw, alle materialen, koffie/thee, lekkers. 

 Voor belangstellenden met een minimuminkomen geeft mijn atelier  korting op alle workshops. Neem hiervoor graag per mail contact op met mij.

Aanmelding via joukje.pees@telfort.nl of via deze site, vermeld hierbij graag je telefoonnummer en emailadres. Je aanmelding is definitief wanneer het lesgeld is voldaan op: NL30 INGB 0795 2873 48 tnv J.R Pees.  Vermeld hierbij graag de datum van je les.

Per email ontvang je van mij een bevestiging of de workshop doorgaat, daarna is het prettig wanneer je het lesgeld, indien je dat nog niet hebt gedaan, binnen 14 dagen voldoet. Wanneer de les niet doorgaat wordt het betaalde teruggestort.

 

Actuele workshops voorjaar 2019

Kleed van Verbinding: een kleurrijke workshop met aquarelverf! Zaterdag 20 april en 4 mei van 13.00 tot 16.00 uur. Nog twee plaatsen vrij! Maximaal 5 deelnemers 80 euro p/p. Minimaal 3 deelnemers  90 euro p/p. 

De workshop is verdeelt over twee middagen. Tijdens de eerste middag leer je veel over aquarel kleuren en technieken zoals gewassen tonen, kleurdekking, kleurschifting, nat in nat, nat over droog, wegwassen van kleur. Tijdens de tweede middag maak je je kleed.

Inspiratie voor deze workshop vond ik in het meditatiekleed van boeddhistische monniken.  Het bestaat uit vele kleine stukjes stof die aan elkaar zijn genaaid. Elk stukje stof is individueel én deel van een groot geheel. De kwaliteit van elke stukje draagt bij aan de kwaliteit van het geheel.

 

 

 

Bomen in Hortus Botanicus Haren.

Houtskool op schilderkarton.

Zaterdagmiddag 1 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Kosten 40 euro p/p, vermeerderd met 8.50 toegang indien je geen jaarabonnement hebt voor de Hortus. Houtskool is een gevoelig materiaal. Je kunt er heel goed sfeer en licht- donkercontrasten mee tot uitdrukking brengen. Trek wel oude kleren aan en wees niet bang voor zwarte handen!

 

Schilderen met gemengde technieken op atelierschip De Hermes aan de Hoornse Dijk. Vrijdagmiddag 17 mei  = vol! Zaterdagmiddag 15 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze middag zijn we te gast op Atelierschip de Hermes, van beeldend kunstenaar Bastiaan de Groot. Met verschillende materialen, zoals houtskool, olie- en zachtpastelkrijt, notenbolsterinkt en acrylverf ga je lekker los schetsen en schilderen in deze inspirerende omgeving. Bij minder goed weer kunnen we in het ruim werken.

 

Workshops op verzoek Wanneer je zelf een groepje hebt van 3/5 deelnemers (les in mijn atelier) of 4/8 deelnemers (buitenles of binnen in ruimere locatie) kan ik, onder anderen, onderstaande workshops voor je organiseren. De tijden waarop de workshops kunnen plaatsvinden zijn ruim, dit overleggen we per email.

 

Kijken-zien-tekenen

Kijken, zien en verstillen tijdens het tekenen staat voorop in deze cursus. Langzaam mag je het resultaat loslaten en je ogen en hart openen voor je onderwerp. Het wonderlijke is: hoe meer je het resultaat:de tekening kunt los laten, hoe meer de tekening in overeenstemming is met hetgeen je ziet én hoe meer je gaat zien.

De workshop is gebaseerd op "Zen tekenen, zen zien" waarvan Frederick Franck de grondlegger was in Nederland. Ook de methodes van Betty Edwards waarin wordt gespeeld met de wisselwerking tussen de linker en rechter hersenhelft èn ervaring uit mijn eigen lespraktijk zijn aanleiding voor het geven van deze workshop. Het zogenaamde blind-contourtekenen is een terugkerende oefening: je ogen volgen de contour van je onderwerp in uiterst langzaam tempo. Je tekenhand volgt je ogen in hetzelfde trage tempo, zonder dat je hierbij naar je tekenblad kijkt! Op de foto zie je het schetsboek van cursiste Iris, waarin zij contour tekeningen maakte van een schelp, zonder hierbij naar het de tekening te kijken. 

In mijn ruime en lichte atelier heb je een eigen plek waar je niet wordt afgeleid door hoe de ander werkt. Met ontspannings- en losmaak oefeningen kom je van het alledaagse in de stilte van kijken-zien-tekenen.

Deze workshop is geschikt voor beginners , maar ook voor gevorderden een een goede oefening.

Workshops op bijzondere locaties. Graag neem ik je mee naar door mij geliefde locaties. Hier ga je een middag of ochtend lekker werken waarbij je zeker met een fraai resultaat naar huis gaat!

Zo maar wat mogelijkheden:

Voelbaar Verleden: Frottages maken van de graven en het middeleeuwse kerkje op wierde Oostum.

Monumentale bomen op het borgterrein van Ewsum bij Middelstum

Water en lucht in de Onlanden of op de Punt van Reide... 

 

Tot ziens bij de lessen!