WELKOM IN MIJN ATELIER 

W.L.S.Churchillstraat 7 Groningen

Workshops, cursussen, privé-, duo- en trio lessen 

 

Hieronder 3 workshops voor mei 2024

Schetsen rondom het Paterswoldse meer in fraai avondlicht!

Met een schetsboek en houtskool gaan we op de fiets naar fraaie plekken.  Verschillende beeldelementen zoals perspectief, compositie, licht/donker komen aan bod. 

Wanneer: vrijdagavond 10 mei van 19.00 tot 22.00 uur.  Kosten 60 euro inclusief 21% btw en alle materialen. Aanmelden via    joukje.pees@telfort.nl of deze site. Kijk onderaan deze pagina voor alle info over de kosten etc.

 Workshop  water en luchten in de Onlanden.

De waterrijke onlanden zijn heel geschikt 0m uit te werken in acrylverf, zowel transparant als dekkend gebruikt.

De workshop is op zaterdagmiddag 18 mei van 14.00 tot 17.00. Kijkt u onderaan deze pagina voor meer informatie.

Onderstaande lessen en workshops bied ik op verzoek aan.

De workshops van minimaal 4 en maximaal 6 cursisten zijn binnen en op locatie. Mijn specialiteit is het landschap in houtskool, gemengde technieken op papier en fotografie. Je leert het materiaal vrij te hanteren en met elkaar te combineren. Je wordt uitgenodigt om te genieten van het werkproces en van wat het materiaal aan jou geeft: dat noem ik kadootjes. Je oefent geduld en intensiveert het kijken. Een veelgehoorde opmerking van cursisten is: ik zie nu veel meer!

  

Lestijden, kosten en aanmelding

Privé les van 2 uur 100 euro.

Duolessen van 2 uur, Kosten 70 euro p/p                    

Triolessen van 2 uur. Kosten  60 euro p/p                                        

Binnen en buitenworkshops 3 uur. Kosten 60 euro p/p Minimaal 4, maximaal 7 deelnemers. 

20 % korting bij het nemen van 3 lessen/workshops en betaling in één keer.

Misschien heb je zelf al een groepje van 2,3 of maximaal 7 personen!

De prijzen zijn inclusief 21 % btw, alle materialen, koffie/thee, lekkers. Belangstellenden met een minimum inkomen kunnen korting krijgen na overleg per mail.

Aanmelding via joukje.pees@telfort.nl of via deze site, vermeld hierbij graag je telefoonnummer en emailadres. Je aanmelding is definitief wanneer het lesgeld is voldaan op: NL30 INGB 0795 2873 48 tnv J.R Pees.  Vermeld hierbij graag de datum van je les. Per email ontvang je van mij een bevestiging of de workshop doorgaat. Mocht de les niet doorgaan wordt het bedrag teruggestort. Voor vragen joukje.pees@telfort.nl, 06-27583715 / 050-5535382

Onderstaande lessen en workshops bied ik op verzoek aan.

Naar waarneming tekenen. Vaak komen cursisten met de wens om vrijer te leren schilderen naar bijvoorbeeld landschap. Hiervoor ben je bij mij op de goede plek. Ook met vragen over iets waar je in je werk tegenaanloopt zoals perspectief, compositie, kleurmengen. Je mag je onderwerp zelf meebrengen of een foto hiervan. Via een beamer projectie kun je hieraan werken.

Privéles. Johan werkt naar een door hem meegebrachte foto van Noordpolderzijl  met gemengde techniek: houtskool, notenbolster, zacht pastelkrijt.

Intuïtief tekenen vanuit gevoel en materiaal. Muziek, een gedicht of emotie kunnen je inspiratiebron zijn. De technieken nodigen uit tot experimenteren. Bijvoorbeeld frottage en collage technieken, nat in nat werken of met zachte pastels. En...Naar waarneming werken is ook intuïtief is en bij intuïtief werken kunnen ook beelden uit de waarneming worden gebruikt.

KLEED VAN VERBINDING. 

Sfeervolle workshop waarin je unieke kaarten maakt met een onderwerp van betekenis. Mooi om te schenken in deze maand.
Je leert met de drie primaire kleuren secundaire en tertiere kleuren te mengen. Ook komen diverse aquareltechnieken  aan bod zoals nat in nat, nat over droog en schifting van de kleur. Eerdere cursisten vonden het fijn en rustgevend om zich helemaal op kleur te kunnen concentreren bij het maken van hun kleed.

Inspiratie voor deze workshop vond ik in het meditatiekleed van boeddhistische monniken. Het bestaat uit vele kleine stukjes stof. Elk stukje is individueel én deel van een groot geheel. De kwaliteit van elke stukje draagt bij aan de kwaliteit van het geheel.

   

 

Meditatief tekenen naar waarneming. Blind contourtekenen is de basistechniek bij meditatief tekenen: terwijl je ogen de contour van je onderwerp aftasten volgt je tekenhand dezelfde lijn. Dit zonder dat je ogen afdwalen naar je tekening! Dit doe je in een zeer traag tempo. Om van het alledaagse in dit trage tempo te komen doen we vooraf en tussendoor loopmeditatie. Het wonderlijke is: hoe meer je het resultaat, de tekening,kunt los laten, hoe meer de tekening in overeenstemming is met hetgeen je ziet én hoe meer je gaat zien. De lessen vinden plaats in stilte.

Meditatief tekenen is gebaseerd op "Zen tekenen, zen zien" waarvan Frederick Franck de grondlegger was in Nederland. Ook de methodes van Betty Edwards waarin wordt gespeeld met de wisselwerking tussen de linker en rechter hersenhelft èn ervaring uit mijn eigen lespraktijk zijn aanleiding om meditatief tekenen als losse les of workshop in mijn programma op te nemen. 

Schetsboek van Iris, waarin zij contour tekeningen maakte van een schelp, zonder hierbij naar het de tekening te kijken. 

 

 

OP LOCATIE

Buiten neem ik je graag mee naar mijn geliefde locaties zoals de Punt van Reide, Borg Ewsum, wierde en kerkje Oostum of het Paterswoldse Meer.

Met Gerdien tijdens workshop Bomen in houtskool in de Hortus Haren

Vijverrand einde seizoen in houtskool, notenbolster en zacht pastelkrijt. Door Johan tijdens een workshop op de borgterreinen van Ewsum.

 

HERFSTBLADEREN                                                   Frottage en shabloneertechnieken. Olie- en zacht pastelkrijt met ecoliene en notenbolster. 

Voor deze workshop mag je herfstbladeren meebrengen, handig is om ze van te voren te drogen zodat ze goed vlak zijn. Je maakt hiervan frottages en ook werk je op je resultaat door met shabloneer technieken.  Voor liefhebbers van lekker experimenteren!

NOVEMBERSTORM  Met gemengde technieken experimenteel , ruig en nat werken naar aanleiding van stormfoto's.  Houtskool, acryl, notenbolster, zacht pastelkrijt.

Graag ziens bij de lessen!